استرس و اضطراب یه احساس ناخوشایند و مبهم و هراس و دلواپسی با منشأ ناشناخته که به فرد دست میده که شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی میشه استرس احساسی است و زمانی به شما دست میده که فشار بیشتر از اونچه شما به اون عادت داشتید به شما وارد میشه، بعضی از انواع […]
استرس و اضطراب یه احساس ناخوشایند و مبهم و هراس و دلواپسی با منشأ ناشناخته که به فرد دست میده که شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی میشه استرس احساسی است و زمانی به شما دست میده که فشار بیشتر از اونچه شما به اون عادت داشتید به شما وارد میشه، بعضی از انواع استرسها عادی و حتی مفیدن و بدون اون شما انگیزهای برای فعالیت ندارید. این استرس به انسان کمک میکنه و زندگی بدون اون بی معناست، اما اگه این استرس بیشتر از توان جسمی و روحی ما باشه میشه استرس بد.
استرس احساس تحت فشار بودنه؟ پس چرا خودتون رو تحت فشار میزارین.
عوامل ایجاد استرس به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم میشه:
دسته بیرونی مثل فشار پدر و مادر، صحبتهای اطرافیان، گفتگوهای منفی بین دوستان، انتظارات و فشار دیگران و …
دسته درونی مثل: انرژیهای منفی، اینکه نکنه کنکورم رو خراب کنم، نکنه درسامو نرسونم، نکنه…ها، گاهی اوقات هم عادت ها و رفتارهای نادرست ما باعث بروز اضطراب میشه، روش های غلط مطالعه، خصوصیات شخصی مثل وسواس، اعتماد به نفس پایین و حسادت و … از عوامل بیرونی هستن
خیلی وقتا باورهای غیرمنطقی و ناسازگارانه از مهمترین عوامل استرسزا محسوب میشن، باورهایی که در ذهن شما وجود داره نقش مؤثری در افزایش و کاهش استرس و همچنین مقابله با اونها ایفا می
کنه، مثلاً زمانی که از دست دادین میشه بشینین و هی با خودتون بگین زمانم از دست رفت دیگه هیچ وقت برنمیگرده چیکار کنم، ولی میشه باور رو تغییر داد که من قطعا از زمانی که در آینده دارم بهتر استفاده میکنم و همه ی شرایط رو خوب میکنم.
اما یه سری باورای غیرمنطقی اینان: توقع اینکه همه حوادث و رویدادها باید مطابق میل من باشه و وقتی که نیست استرس میگیرین، همه چیز رو در سطح بالا میخواین و فکر میکنین همه چی باید در ایده
آلترین حالت ممکن باشه و وقتی نیست استرس میاد سراغتون، اینکه همش میخواین مایه رضایت مردم باشین و می خواین کاری کنین که همه راضی باشن، باور به اینکه نمیتونم فشار درس خوندنمو کاهش بدم، باور به اینکه مسئولیتی رو قبول نکردن بهتر از قبولشه.
یکی از مشکلات اصلی در دوران امتحانات و کنکور همین استرس و اضطراب که باعث ایجاد افسردگی و ناراحتی و احساس عدم کفایت و شایستگی وبدبینی و عدم رضایت و خوشنودی از خودتون میشه، به همین خاطره که همش احساس دلشوره دارین و روی درستون مسلط هم که باشین فکر میکنین هیچی بلد نیستین. گاهی وقتا یکی از عوامل این استرس و اضطراب، پدر مادران و به دلیل وسواس زیاد خانوادههای ایرانی روی داستان درس خوندن و بعضی وقتا مقایسهها باعث ایجاد استرس و اضطراب توی دانش
آموزا میشن.
دوست خوبم، زیاد جدی نگیر، تو فقط کار خودتو انجام بده و با موفقیتت توی کنکور، لیاقتت رو بهشون ثابت کن. بعضی وقتا هم دلسوزی بعضی معلما یا سختگیری بیش از حد اونهاست که باعث استرس شما میشه، ولی به هر دلیلی که باشه نتیجش باعث کاهش یادگیری و قدرت ذهنیتون میشه و باید کنترلش کنین اما راهکار چیه؟
مطالعه با برنامه و مرور درست در طول سال تحصیلی باعث میشه که هیچ وقت درساتون روی هم انباشته نشه و حس عقب بودن از بقیه توی شما استرس ایجاد نکنه. سعی کنید به اندازه کافی بخوابین و فکر نکنین که اگه کمتر بخوابین و بیشتر بخونین از رقیباتون دارین جلو میزنین، شاید در کوتاه مدت اینجوری باشه ولی در بلند مدت این کمخوابی و عدم استراحت کافی باعث کاهش کیفیت مطالعه شما میشه. تعذیه مناسب در طول دوران کنکورتون خیلی مهمه و باید بهش خیلی اهمیت بدین از خوردن غذاهای کم کیفیت (fast food) و خوراکیهایی که دارای مقادیر بسیار زیاد ادویه و افزودنیهای خوراکی هستن خودداری کنین، چون کل سیستم فیزیولوژیک و هورمونی بدنتون رو بههم می
ریزه و باعث افزایش استرستون میشه، اما برعکسش مصرف سبزیجات تازه و میوهها و جوشوندههای سنتی مثل بهلیمو، گل گاوزبون و سنبلالطیب توی کاهش استرس بسیار مؤثره. از قرقر کردن و نالیدن و شکایت کردن و به زمین و زمان فحش و ناسزا دادن پرهیز کنین، "آروم باشین"، چیه این همه انرژی منفی که به خودتون میدین از همه چیز بدترهها، هی استرستون بیشتر میشه، از ما گفتن. درساتون رو با برنامه و درست بخونین همه چیز حلّه.
گاهی وقتا خوبه که آدم هیچ کاری انجام نده، حداقل یه بار در روز ریلکس کنین و ده پونزده دقیقه آروم بشینین و هیچ کاری جز تمرکز کردن و تصورموفقیتتون نکنین.
به همه چیز بخندین، خنده دوای همه درداست. بلند هم بخندید به کنکورتون بخندین که اینقدر ضعیفه، چون وقتی برین دانشگاه به این نتیجه میرسین پس از الان بهش بخندین. موزیکای آرامبخش گوش بدین، البته نه موسیقیهای بترکون مثل دی…. تور، ا…که، پی…ال و… . یه نفس عمیق بکش و بگو کنکور تو مشتای منه….
اما نمیدونم چقدر تا حالا درس خوندی و کی این کتابو داری میخونی کنکور نزدیکهها…
میدونم، میدونم، الان همتون میگین!!! مهندس این همه صحبت خوب کردی برا اینکه استرس نگیریم آخرش خودت استرس می دی؟؟؟
نه عزیز دلم، خواستم فقط یه کم حواستون جمع باشه گاهی لازمه چهارستون بدنمون بلرزه، گاهی لازمه استرس بگیریم که شروع کنیم و تکونی به خودمون بدیم و اونقدرم ریلکس نباشیم.
اما شاه کلید مبارزه با استرس و اضطراب چیه؟
بهترین و قویترین نیرویی که هر لحظه کنارمونه، در تمام مدت زندگیمون که توی تموم کارامون بهمون کمک میکنه، که این نیرو نیروی لایزال خدای مهربونه که همیشه و همهجا حواسش به ماها هست، هر وقت دچار استرس شدین یا احساس خستگی و تنهایی کردین به آسمون نگاه کنین، یکی اون بالا هوامونو داره، دو رکعت نماز عشق بخونین، معجزش رو ببینین، سراسر آرامش آرامش وآرامش. به خدا که توکل داشته باشی دیگه غصهای نداری عزیزم.
دوم اینکه ظرفیت وجودی و توانایی های خودتونو بشناسین
سوم اینکه از بروز اضطراب جلوگیری کنید، چطور؟
اینکه در بخش اهداف هم گفتم که اهداف خودتون رو واقع بینانه تعیین کنین چون اگه هدفتون بیش از توانایی شما باشه منجر به شکست و شکست منجر به ایجاد حس ناتوانی و نگرانی و در نهایت اضطراب میشه
برنامه ریزی مناسب داشته باشید، فشارهای پی در پی زمینه ساز اضطرابن،ارتباطتون رو با فرادی که براتون ایجاد اضطراب میکنن کمتر و کمتر کنین، خوب استراحت کنین و خواب منظم داشته باشین و….
حالا پیشگیری اتفاق نیفتاد چطور کنترلش کنیم؟
دقایقی از روز رو اختصاص بدیم به بررسی استرس هامون، روی کاغذ بنویسینش، روش فکر کنین، به فکرهایی که باعث بروز استرس و اضطرابتون میشن فکر کنین، چه ایرادی داره که روی فکرامونم فکر کنیم، یه نفس عمیق بکشین و آرامش خودتونو حفظ کنین، این فکرای بد رو متوقف کنین، هر بار اومدن یه کوچولو به بالا نگاه کنین یه نیشگون از خودتون بگیرید و بگید این فکرا مال اون زمانیه که باید بهش فکر کنم، با خودتون حرف بزنین، چون درونتون انقدر قدرتمنده که راهشو بهتون میگه…