با توجه به نقش ثابت شده تغذیه برروی تمرکز ذهن و افزایش قدرت یادگیری کارشناسان برای بهبود راندمان کاری مغز، توصیههای تغذیهای را برای دانش آموختگان و داوطلبان کنکور ارائه میکنند . دکتر امیر ذبیحاللهی در این باره با اشاره به زمان کوتاه باقی مانده به آزمون کنکور سراسری، صرف شکلاتهای کاکائویی و یا مصرف […]
با توجه به نقش ثابت شده تغذیه برروی تمرکز ذهن و افزایش قدرت یادگیری کارشناسان برای بهبود راندمان کاری مغز، توصیههای تغذیهای را برای دانش آموختگان و داوطلبان کنکور ارائه میکنند .
دکتر امیر ذبیحاللهی در این باره با اشاره به زمان کوتاه باقی مانده به آزمون کنکور سراسری، صرف شکلاتهای کاکائویی و یا مصرف روزانه یک لیوان شیر به همراه خرما را برای تسلط براعصاب الزامی برشمرد و افزود: بی خوابی و کم خوابی موجب از هم پاشیدگی سیکلهای ارتباطی نرونها در مغز و یا تجزیه و تحلیل غلط ذهنی میشود و در دراز مدت افزون بر افت کارآیی دستگاه ایمنی بدن و ابتلای فرد به عفونتهای متعدد ویروسی سبب افت کیفیت حافظه هم میشود که این امر اشتباهات فاحش ذهنی در جلسه آزمون را به همراه دارد .
این متخصص مهمترین راه غلبه بر مشکلات و درمان استرس را برنامهریزی و مدیریت زمان و اعتماد به نفس عنوان کرد و افزود: تغذیه درست و کافی، استفاده از ماهی، سفیده تخممرغ، سبزیهای تازه و آب میوه در وعدههای غذایی، هشت ساعت خواب شبانه، پیادهروی برای کنکوریها الزامی است .
ذبیح اللهی در ادامه به داوطلبان کنکور سراسری توصیه کرد که با دستهبندی مطالب درسی خود، مطالعه و مرور درسهای حفظی در صبح هنگام و مطالعه دروس نیازمند تجزیه و تحلیل در هنگام شب و با کد گذاری مطالب درسی و آشنایی با تکنولوژی آموزشی، ماندگاری مطالب را در حافظه بهتر کنند .
همچنین رییس انجمن تغذیه ایران به داوطلبان کنکور، مصرف غذاهای آرامبخشی چون شیر، ماست، دوغ، سوپ جو، سوپ تره فرنگی و سوپ قارچ را در شب قبل از امتحان توصیه کرد و افزود: رعایت تنوع، تعادل و تناسب تغذیهای در طول سال حایز اهمیت است. داوطلبان کنکور هم ضمن رعایت تنوع غذایی باید از افراط و تفریط در تغذیه شب امتحان پرهیز کنند، پرخوری سبب عدم تمرکز در یادگیری و کم خوری هم سبب کاهش توان فکری میشود .
وی با بیان این که داوطلبان باید با خواب به موقع و کافی در طول دوران مطالعه قدرت تمرکز ذهنی خود را افزایش دهند، افزود: با خواب مناسب و کافی آمادگی مغز برای درک بهتر مطالب افزایش مییابد .
مظهری در ادامه توضیح داد: هورمونهای بدن از جمله هورمون رشد تحت تاثیر ساعت بیولوژیک بدن از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب دستخوش نوساناتی میشود؛ هورمون رشد بازسازی و جایگزینی سلولها و بافتهای فرسوده مغزی را به همراه دارد و اگر این زمان به طول انجامد هورمونهای فعال تحت تاثیر ساعت بیولوژیک، ساعت بازسازی و آمادهسازی خود را از دست میدهند .
وی با تاکید بر این که داوطلبان نباید در ایام آمادهسازی خود برای کنکور وعده غذایی را حذف کنند، در ادامه گفت: مصرف سه وعده صبحانه، ناهار و شام برای این افراد ضروری است. این در حالیست که افزون بر سه وعده غذا، کارشناسان تغذیه، گنجاندن دو میان وعده در برنامه غذایی را توصیه میکنند .
وی در خصوص ویژگیهای یک میان وعده مناسب، توضیح داد: عصرانهای با منشاء گیاهی – حیوانی تلفیقی از سبزیجات، میوهجات، غلات و حبوبات مناسبتر است .
مظهری وجود غذاهای سنتی نظیر نان، پنیر، گردو، کره، عسل، مربا، شیر و گاهی عدسی و یا حلیمهای خانگی را در وعده صبحانه الزامی برشمرد و افزود:عدم صرف صبحانه در ایام امتحان بازدهی جسمی و فکری را کاهش میدهد .
رییس انجمن تغذیه ایران با اظهار تاسف از وجود این باور اشتباه که خوردن مواد قندی در تامین انرژی مورد نیاز بدن موثر است در ادامه به گرایش خانوادهها به خوردن شیرینیجات، شربت، شکلات اشاره کرد و اظهارداشت: مواد قندی تصفیه شده نه تنها اثر مفیدی بر کارایی مغز نداشته بلکه با افزایش سطح خونی قند، انسولین خون را افزایش داده و سبب هدایت قند به درون سلول میشود که نتیجه آن احساس خستگی و بیحالی برای فرد است .
وی با اعتقاد به این که در کنار مواد انرژیزا، مغز به ویتامین ث هم نیاز دارد، گفت: به همین جهت مصرف سبزیجات و میوهجات تازه میتواند ضمن تامین ویتامین ث و آنتی اکسیدان بدن، مغز را از آسیب رادیکالهای آزاد در امان نگهدارد .
مظهری با بیان این که داوطلبان کنکور در شب قبل از آزمون باید از مصرف غذاهای حجیم، پرروغن و پرنمک بپرهیزند، خاطرنشان کرد: مصرف غذاهایی چون سوسیس، کالباس، پیتزا، سیبزمینی سرخ کرده به علت وجود ترکیبات مضر و تاثیرگذار برتوان ذهنی توصیه نمیشود .
وی افزود: هر چند در دوران پرالتهاب قبل از آزمون فرصت کافی برای رفع کمخونی وجود ندارد اما کم خونی و عدم دسترسی مواد معدنی با ارزش نظیر روی، آهن باید با استفاده از گوشتهای قرمز کبابی یا آب پز رفع شود. همچنین مصرف آبزیان برای تامین امگا ۳، ویتامینهای گروه ب و ید به رفع این کمبودها کمک میکند .
وی با بیان این که خواب عمیق و راحت بازده مغز را افزایش میدهد، گفت : داوطلبان کنکور به جای مطالعه در نیمههای شب زمان مطالعه دروس را به صبح هنگام تغییر دهند .
وی ادامه داد: انرژی لازم برای فعالیت مغز از طریق مصرف غذاهای مختلف به خصوص حبوبات، غلات که حاوی قندهای مرکب با آزادسازی تدریجی قند هستند بهتر تامین میشود تا قندهای سادهای نظیرنانهای خامهای، بستنیها و شربتها .
وی گفت: استفاده حد متعارف مغزها و آجیل به خصوص بادام زمینی در افزایش توان مغزی سودمند است .
مظهری با تاکید بر این که داوطلبان کنکور از مصرف تخم مرغ، جگر وانواع لوبیاها در همه ایام سال غافل نشوند، گفت: سبزیجاتی نظیر برگ نعناع، خون رسانی به مغز را تسهیل میکند بنابراین وجود آن در برنامه غذایی افرادی با فعالیت فکری الزامی است .
رییس انجمن تغذیه با توصیه به داوطلبان نسبت به استفاده از شربت زنجبیل در ادامه توضیح داد:این شربت با تاثیر مستقیم برروی غدد فوق کلیوی سبب افزایش مقاومت در برابر تنشهای عصبی شده و از سوی دیگر با افزایش خون رسانی مغز یادگیری را تقویت میکند .
کشاورز متخصص تغذیه در ادامه با بیان این ب- کمپلکس در کاهش استرس و افزایش شانس موفقیت در آزمون موثر است، گفت: به همراه داشتن تنقلات شیرین نظیر انجیر خشک، خرما، برگه هلو، زرد آلو و همه میوههای خشک در جلسه امتحان در افزایش کارآیی مغز سودمند است .
دکتر کشاورز خاطرنشان کرد: مصرف لبنیات فراوان خصوصا ماست و دوغ به همراه شام و همچنین مصرف یک لیوان شیر ولرم کم شیرین قبل از خواب به آرامش فرد در شب قبل از امتحان کمک میکند.
خون رسانی به مغز با این دو گیاه