تستهای کنکوری تاریخ رشته علوم انسانی با پاسخ تشریحی

۱- اسامی ماه های تقویم هجری شمسی که بر پایه تقویم جلالی است و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تثبیت گردید، از کدام گاه شماری اخذ شده است؟

۱) از ماه های شمسی قمری بابلی تقلید شده است

. ۲)   برگرفته از ماه های ایرانی اوستایی است.

۳)  از نام های تقویم یزدگردی استفاده شده است

. ۴)   از نام های پهلوانان باستانی اقتباس شده است.

 

۲- در کدام کشور باستانی ساخت سکه به روش قالب ریزی متداول بود؟

۱) هند

۲)   یونان

۳)  ایران

۴)   میان دورود

 

۳- کدام مورد برای نخستین بار به کشور باستانی یونان نسبت داده شده است؟

۱) استفاده از ادبیات عامیانه

۲)   نقش مراسم آئینی بر روی سفالینه ها

۳)  استفاده از نقوش اساطیری به عنوان سمبل

۴)   هنر تأتر و تئوری های توضیح دهنده ارکان آن

 

۴- در کدام یک از کتاب های منابع تاریخی تاخت و تاز صحرانشینان در شهرهای خراسان و آشفتگی وضع مردم نوشته شده است؟

۱) راحهالصدور

۲)   قابوسنامه

۳)  تیمورنامه

۴)   تاریخ جهانگشای

 

۵- به کدام دلیل هراس از زوال تمدن کنونی که آن را زوال ناپذیر می دانستند، صاحبانِ آن را نگران ساخته است؟

۱) افزایش جمعیت جهان

۲)   ساخت سلاح های هسته ای

۳)  انحطاط اخلاقی جوامع

۴)   بحران محیط زیست

 

 

 

 

 

پاسخ:

۱- گزینه ۲ درست است.

از سال ۱۳۰۴  ش . استفاده از تقویم دوازده حیوانی به کلی منسوخ شد. گفتنی است تقویم هجری قمری به عنوان تقویم دینی پابه پای این فراز و نشیب ها در ایران کاربرد داشته و دارد. بسیاری از متون تاریخی و اسناد با تقویم دوازده حیوانی و هجری قمری به صورت توأمان تاریخ گذاری شده است. تقویم رسمی ایران هجری شمسی بر پایه تقویم جلالی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تثبیت شد و اسامی ماه ها برگرفته از ماه های ایرانی اوستایی است.

 

۲- گزینه ۱ درست است.

سکه ها یکی دیگر از منابع پژوهش در تاریخ هستند. کهن ترین سکه یافته شده در جهان، متعلق به سناخریب پادشاه آشور است که در حدود  ۷۰۰ پیش از میلاد تهیه شده است. سکه ها معمولاً به دو روش ساخته می شوند: ۱)  قالب ریزی ۲) ضرب

اختراع پول پس از کشف) آتش و آهن) « اختراع چرخ و خط» مهم ترین دستاورد تمدن بشری بوده است.  روش قالب سکه ها  بیشتر در چین و هند ساخته می شد، در این روش قالب هایی از گل رس یا گچ تهیه می شد که تصویر رو و پشت سکه بر آن نقش می بست و سپس قالب ها را به هم می‌چسباندند و فلز ذوب شده در آن می ریختند و پس از سرد شدن با شکستن قالب سکه ها را بیرون می آوردند.

 

۳- گزینه ۴ درست است.

مطالعات مردم شناسی و تحقیقات باستان شناسی نشان داده که نمایش نیز نزد انسان های نخستین نمایانگر نوعی اعمال جادویی بوده است. آنها قبیله محسوب می شده است قدرت او را از آن خود خواهند نمود. از دل نمایش های آئینی  توتم می پنداشته اند که با تقلید حرکات و حالات موجودی که برای نخستین بار در یونان باستان هنر تئاتر پدید آمد. عناصر اصلی هنر تئاتر و تئوری های توضیح دهنده ارکان آن نیز توسط یونانیان ابداع شده است.

 

۴- گزینه ۱ درست است.

یکی از مهم ترین سرچشمه های آگاهی مورخان اشعار شاعران است. شاعران در انواع قالب های شعر فارسی به خصوص قصیده و قطعه از وضع زمانه خود سخن گفته اند. قصیده های سبک خراسانی از قرن پنجم هجری به بعد، تنها در مدح سلاطین و شاهان نبود. در میان انبوه قصاید مدحیه سبک خراسانی، قصایدی وجود دارد که بهترین سند در شرح اوضاع اجتماعی روزگار است. تاخت و تاز صحرانشینان در شهرهای خراسان و آشفتگی وضع مردم در بعضی منابع تاریخی چون راحه الصدور و آیه السرور راوندی آمده است.

 

۵- گزینه ۲ درست است.

در قرن نوزدهم به دلیل پیشرفت های مادی اروپا، چنین می نمود که تمدنی به وجود آمده که در تاریخ مانند نداشته و لذا برخلاف همه تمدن های گذشته زوال نخواهد یافت. اما ناتوانی این تمدن در ساختن دنیای آرمانی و متعادل که مدعی آن بود و فقدان وحدت درونی که برای بقای آن ضرورت داشت موجب گردید تا در اواخر قرن نوزده اندیشه بقای تمدن جدید غرب با تردید های اساسی روبرو شود. در جنگ جهانی هولناک در نیمه اول قرن بیستم از نشانه های این وضع بود که در پیدایش آن هیچکس جز صاحبان همین تمدن مقصر نبودند بدین ترتیب کم کم هراس از زوال تمدن کنونی صاحبان آن را نگران ساخت. به خصوص آن که ساخت سلاح هسته ای این فکر را پیش آورد، در صورت وقوع یک جنگ هسته ای، بی تردید تمدن نابود خواهد شد.

 

 

نظرات شما