تستهای کنکوری تاریخ رشته علوم انسانی با پاسخ تشریحی

۱- کدام فرد از امتیازطلبان حاضر به پذیرش رویه امام علی (ع) برای گسترش عدالت اجتماعی و اقتصادی نبود؟
 (۱معاویه

(۲عمروعاص

(۳عایشه

(۴ زبیر
۲- کدام یک از اقدامات زیر به عبدالملک، پسر و جانشین مروان نسبت داده شده است؟
 (۱داعیان عباسی با تشکیلات تبلیغاتی منسجم انقراض خلافت وی را تسریع کردند.
(۲با از میان برداشتن مدعیان خلافت، حاکمیت و اقتدار امویان را در سرزمینهای اسلامی دوباره برقرار کرد.
۳) با کمک رؤسا و اشراف کوفه قیام مختار را که به بهانه خونخواهی امام حسین (ع) قیام کرد سرکوب نمود.
(۴ در دوران خلافت وی مقبولیت و مشروعیت دستگاه خلافت اموی در میان مردم از بین رفت.
۳- مأمون از فرزندان هارون‌الرشید با رسیدن به خلافت، کدام شهر را پایگاه حکومت خود قرار دارد؟
(۱مرو

(۲بخارا

(۳بغداد

(۴کوفه
۴- در کدام یک از دوران‌های زیر ایرانیان ساکن یمن به دین اسلام گرویدند؟
(۱ابوبکر

(۲عمر

۳) امام علی (ع)

۴) حضرت محمد (ص)

 

۵- در کدام کشور سپاه مغولان در نبرد عین جالوت از سپاه مملوکان به سختی شکست خورد؟
(۱عراق

(۲ترکستان

(۳مصر

(۴آسیای صفیر

 

 

 

 

 

 

 

پاسخ:

۱- گزینه ۴درست است.
کسانی مانند طلحه و زبیر که در شورش علیه عثمان دخالت داشتند، خود را مستحق دریافت امتیازات خاصی از امام علی(ع) میدانستند و حاضر به پذیرش رویه امام برای گسترش عدالت اجتماعی و اقتصادی نبودند. آنان گر چه در آغاز با امام بیعت کردند، اما چندی بعد بیعت خود را شکستند و در مقابل او به صف آرایی پرداختند. کوشش امام (ع) برای دفع فتنه بینتیجه ماند و جنگ جمل بر آن حضرت تحمیل شد. این جنگ در اطراف بصره اتفاق افتاد.
۲گزینه ۲درست است.
پس از درگذشت معاویه دوم، روند تداوم قدرت در خاندان اموی دچار اختلال گردید. سرانجام مروان سال خورده پس از سالها انتظار، در شام به خلافت رسید. او اندکی بعد درگذشت، اما خلافت اموی تا هنگام سقوط در دست فرزندان و نوادگان وی که به مروانیان یا بنی مروان معروفاند باقی ماند. عبدالملک، پسر و جانشین مروان با کمک حجاجبن یوسف ثقفی که به سنگدلی و قساوت مشهور بود، تمامی مدعیان خلافت را از میان برداشت و دوباره اقتدار و حاکمیت امویان را بر سرتاسر سرزمینهای اسلامی برقرار کرد.
۳گزینه ۱درست است.
پس از مرگ هارون و بروز اختلاف میان دو پسر او ـ امین از مادری عرب و مأمون از مادری ایرانی ـ شرایط سیاسی و اجتماعی جدیدی شکل گرفت. امین که در بغداد مستقر شده بود، بر نیروی سیاسی ـ نظامی اعراب تکیه داشت و از سوی اکثر اعضای خاندان عباسی حمایت میشد، در مقابل، مأمون که مرو را پایگاه حکومت خود قرار داده بود از پشتیبانی قاطع ایرانیان سود میبرد. رقابت دو برادر و به تعبیری رقابت اعراب و ایرانیان جز به جنگ و خونریزی
فیصله نیافت. لشگریان هوادار مأمون به فرماندهی طاهربن حسین بغداد را تسخیر و امین را به قتل رساندند.
۴گزینه ۴درست است.
چگونگی و چرایی مسلمان شدن مردم ایران توجه بسیاری از مورخان و پژوهشگران را جلت کرده است. شواهد و مستندات تاریخی بیانگر روند تدریجی اسلام آوردن ایرانیان است. اگر چه بیشتر مناطق ایران در کمتر از بیست سال فتح شد. اما چندین قرن طول کشید تا مردم ایران به دین اسلام در آمدند. سابقۀ آشنایی ایرانیان با اسلام به زمان حیات رسول اکرم (ص) باز میگردد. علاوه بر سلمان فارسی، صحابی برجستۀ پیامبر که نقش مؤثری در گسترش اسلام در ایران داشت. ایرانیان ساکن یمن نیز در زمان حضرت محمد(ص) به دین اسلام گرویدند.
۵گزینه ۳درست است.
سقوط خلافت عباسی سرآغازی بر تأسیس حکومت ایلخانان بود. هلاکو پس از انتظام امور سرزمینهای متصرفی، به شام لشگرکشی کرد و تا دمشق پیش رفت. در حالی که که هلاکوخان با شنیدن خبر مرگ برادرش راهی مغولستان شده بود، سپاه مغول در نبرد عین جالوت از سپاه مملوکان مصر به سختی شکست خورد.
مغولان هرگز نتوانستند این شکست را جبران و فتوحات خود را در این بخش از سرزمینهای اسلامی تکمیل کنند. تلاشهای سیاسی بعدی آنها برای اتحاد با مسیحیان علیه مملوکان نیز موفقیت آمیز نبود

نظرات شما