امروزه رژیم غذایی به معنای چیزی جز نخوردن کربوهیدراتها یا پروتئینها یا فقط ۱۰۰۰ کالری در روز یا یک گریپفروت با هر وعده غذایی خوردن است؛باید توجه داشت که رژیم غذاییِ واقعی به معنای کلِ نظامِ غذاهای متنوع واصلیِ تغذیه است. نوعی عادت غذایی معقول: همهچیز را در حد تعادل بخورید و تحرک داشته باشید. […]
امروزه رژیم غذایی به معنای چیزی جز نخوردن کربوهیدراتها یا پروتئینها یا فقط ۱۰۰۰ کالری در روز یا یک گریپفروت با هر وعده غذایی خوردن است؛باید توجه داشت که رژیم غذاییِ واقعی به معنای کلِ نظامِ غذاهای متنوع واصلیِ تغذیه است. نوعی عادت غذایی معقول: همهچیز را در حد تعادل بخورید و تحرک داشته باشید. نصف بشقاب خود را با سبزیجات، یکچهارم را با کربوهیدرات (ماکارونی، نان سبوسدار، غلات و برنج سبوسدار) و یکچهارم را با گوشت (گوشت قرمز، مرغ و ماهی) پرکنید. هیچ انسانی به ۱۶ لقمه استیک شاهانه نیاز ندارد. با رژیم مناسب، هم احساس بهتری خواهید داشت، هم مغزتان از شما به شدت تشکر میکند.(این را از یک مدرس کلاس تخصصی افزایش هوش و تقویت حافظه بپذیرید چون در این چند سالی که این مهارت را درس میدهم به وضوح دیده ام افرادی که رژیم بهتری دارند و از مغزشان بیشتر کار کشیده اند چقدر زودتر پیشرفت میکنند)
بر اساس مطالعات مارین دیاموند و همکارانش، رژیم غذایی مهمترین عامل در رسیدن به سلامت ذهنی در دوران پیری است. رژیم غذایی چیزی است که شما بر آن کنترل دارید. وقتی به سوپرمارکت یا رستوران میروید، انتخاب با خودتان است. متخصصین امور تغذیه، مواد غذایی که رنگهای تیرهتری دارند را غنیتر و سالمتر به شمار میآورند. غذاها با رنگ تیرهتر شامل مواد مغذی است که برای جسم و روح شما مفیدترند. سالهاست که ما «هرم غذایی» را که از طرف سازمان کشاورزی ایالاتمتحده پیشنهادشده دیدهایم. از ما خواستهشده که بیشتر وعدههای غذاییمان را به آنچه در قاعدهی این هرم آمده اختصاص دهیم:
مرحله اول: غلات، نان، برنج، ماکارونی و برشتوک.
مرحلهی دوم: میوه و سبزیجات.
مرحله سوم: لبنیات و محصولات پروتئینی
در نوک این هرم: چربی، روغن و شکر.
کلینیک مایو (Mayo) هرم سلامتی را بدینصورت مطرح کرده است:
میوه و سبزیجات را در قسمت تحتانی این هرم قرار داده است
سپس کربوهیدراتها
پروتئین و لبنیات
روغن (از نوع مرغوب) و
در نوک هرم، شیرینی باقی میماند
خلاصهی مطالب این است که شما باید مواردی را که به آنها اشاره میشود بیشتر بخورید.
آبی پلوپری (قره قاط) آنتیاکسیدانها تقویتکننده ذهن – ضد سرطان
سبز کلم بروکلی، اسفناج، کلم، نخودفرنگی سولفورافان، لوتن، زناکساتین ضد سرطان
نارنجی پرتغال، سیبزمینی شیرین، طالبی، کدوحلوایی، هویج، انبه، زردآلو کرپیروتاکسانیتن، آلفا – بتا، کرتین ضد سرطان – حفاظت از چشم قرمز گوجهفرنگی، گریپفروت قرمز، هندوانه، انگور سرخ، آب انگور، سیب سرخ، توتفرنگی لیکوپین، فلاوئید ضد سرطان – ضد پروستات – جلوگیری از لختگی خون آمار نشان میدهد که در آمریکا ۳۰ درصد افراد چاق هستند و پیشبینی هم میشود تا پنج سال آینده به ۴۰ در صد هم برسد (همهجا از این مسئله حرف میزنند، از یو، اس، ای تودی (USA Today) گرفته تا مسابقات تلویزیونی). خیلی ساده این موضوع را میتوانید با دیدن افرادی که در پاساژ یا فرودگاه یا هر یک از رستورانها در رفتوآمدند، متوجه شوید. به افرادی که در پاساژ از مقابل شما میگذرند نگاه کنید؛ تعداد افرادی که بیشازحد چاقاند باورنکردنی است. داخل هر رستورانی که میخواهید قدم بگذارید (غیر از رستورانهای گرانقیمت که برایشان کیفیت از کمیت مهمتر است) و غذا سفارش بدهید، شوکه میشوید! من بهندرت همهی غذایی را که برایم آوردهاند میخورم. هر وعدهغذای بیرون برای من بهاندازهی دو وعدهغذای خانگی است. چرا؟ چون سالم نیست و بلکه زیانبار هم هست. برای مغز هم مضر است. وقتی به چنین رستورانهایی میروید، بهجای آنکه مغز شما برای بهبود عملکرد خود از همهی مواد مغذی که از سالادها و کربوهیدراتها دریافت میشود استفاده کند، باید با چربیهای مزاحمی که مقدار خون و اکسیژن را پایین میآورند سروکله بزند. به هر پرس غذای خود توجه کنید. یکتکه گوشت (قرمز، مرغ یا ماهی) که حجمی معادل یکدست ورق دارد، میزان غذای مناسبی به شمار میآید. اگر به غذای بیشتری احتیاج دارید، به سبزیجات و میوه فکر کنید. به رژیم غذاییتان، غذای روح هم اضافه کنید. آیا تا حالا به کافهی ذهن فکر کرده اید؟ شبیه یک قهوهخانه است، با این اختلاف که همهی چیزهایی که سرو میشوند، غذاها و آشامیدنیهای تقویتکنندهی ذهن و جان هستند(به جای قلیان). خیلی امروزی است
نه؟ قطعاً همینطور است. تعداد زیاد افراد (که بیشترشان حدود ۳۰ سال است مشتری این کافه خواهند بود). • افراد میخواهند مراقب ذهنشان باشند. • دانشمندان ارتباط روشنی بین آنچه شما میخورید و اینکه چگونه میاندیشید یافتهاند؛ همانطور که اشاره شد، رژیم غذایی عنصر اصلی و سازندهی تعادل و تناسب مغز انسان است و چیزی است که کنترلش در دست شماست. امروزه مجلات مختلف، فواید برخی غذاها یا مکملها را برای تقویت ذهن و تقویت حافظه تبلیغ میکنند. بسیاری از این تبلیغات با یکدیگر متضادند. چیزی که سال پیش تصور میشد باعث سلامتی میشود الآن از مد افتاده و گاه علیهاش تبلیغ میشود. مواردی که در زیر میآید، مواردی هستند که در طول سالیان آزمایششدهاند و معلوم شده که برای عملکرد بهینهی مغز ضروریاند: • آنتیاکسیدانها – ویتامینهای A و B و C • ویتامینهای B کمپلکس که برای سلامت سیستم عصبی ضروریاند. • کلسیم • چربیها – نوع خوب امگا ۳ که از ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین گرفته میشود. • میوهها – هر چه تیرهتر، بهتر: بلوبری (قره قاط)، تمشک، گریپفروت سرخ، پرتقال و … • پروتئین – ماهی و گوشت بدون چربی • سبزیجات – رنگهای تیرهتر بهترند: انواع سبزیهای پربرگ، فلفل قرمز، کدو (من خودم مزه این آخری را اصلا دوست ندارم) یک رژیم غذایی متوازن که ترکیبی از همهی گروههای غذای اصلی است و میزان مصرف چربی در آن به حداقل رسیده، به سلامت ذهنتان کمک خواهد کرد.
لطفاً قبل از کم کردن یا افزودن هر چیزی به رژیم غذاییتان با پزشک خود مشورت کنید. این یک نسخه نیست بلکه پیشنهادهای خوبی است که از میان ساعتها مطالعهی کتابها، مجلات و سایتهای اینترنتی، گل چین شده است و بیش از آنکه محصول خاصی را تبلیغ کند، عادتهای غذایی سالم را تشویق، ترویج و توصیه میکند. موارد گفتهشده را ابتدا خودتان بررسی کنید؛ سپس با یک پزشک یا یک متخصص تغذیهی خوب در میان بگذارید.
تاثیر رژیم غذایی در تقویت حافظه