سال گذشته میلادی چین به واسطه رونمایی از ابرکامپیوتر Sunway TaihuLight که سریع‌ترین ابرکامپیوتر جهان به شمار می‌رود، سرتیتر اخبار بود. لیو ژون مدیر اجرایی مرکز HPC در این ارتباط گفته بود: «اکثر ابرکامپیوترهای ایالات متحده در آزمایشگاه‌های ملی، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی این کشور قرار دارند. اما بیشتر ابرکامپیوترهای ما در مراکز داده‌ای اینترنتی قرار دارند. دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در چین به زیرساخت‌های ویژه‌ای در این زمینه نیاز دارند، اما سرمایه‌گذاری‌های آن‌ها در این زمینه اندک است. در نتیجه کارهای بیشتری در این زمینه باید انجام شود. ابرکامپیوتر فوق می‌تواند تا حدودی به این نیاز پاسخ دهد.»

ابرکامپیوتری که از آن رونمایی شد موفق شد در فهرست ۵۰۰ ابرکامپیوتر برتر جهان، مکانی را از آن خود کند. این ابرکامپیوتر هم به لحاظ قدرت پردازشی و به لحاظ تعداد ماشین‌هایی که از آن استفاده می‌کند، موفق به احراز چنین جایگاهی شد. با این وجود، ابرکامپیوتر TaihuLight با راندمان ۹۳ پتافلاپ با کامپیوتری که در مقیاس اگزا بوده و دولت چین در نظر دارد آن‌را تا سال ۲۰۲۰ طراحی کرده و از آن رونمایی کند، قابل مقایسه نیست. منابع دولتی و رسمی چین اعلام کرده‌اند که این کشور به دنبال آن است تا اولین نمونه آزمایشی از چنین کامپیوتری را در سال جاری میلادی طراحی کند. این مافوق کامپیوتر می‌تواند میلیاردها میلیارد محاسبه را در هر ثانیه انجام دهد. به طوری که قادر است  ۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ عملیات را در هر ثانیه انجام دهد.

جیمز لین، نایب رییس مرکز HPC در دانشگاه جیائوتانگ شانگهای در این ارتباط گفته است: « ابرکامپیوترهایی که در حال حاضر در کشور چین مشغول به کار هستند از معماری متفاوتی استفاده می‌کنند. به طور مثال، یکی از آن‌ها از پردازنده‌های آرم، دیگری از معماری x86 و آخرین مورد از پردازنده‌های نسل آینده Sunway استفاده می‌کند. در این میان ابرکامپیوتر اگزا که تا سال ۲۰۲۰ به طور کامل عملیاتی خواهد شد، گل سرسبد این ابرکامپیوترها خواهد بود.» در همین حال، اتحادیه اروپا و ژاپن نیز تحقیقات گسترده‌ای در ارتباط با فناوری‌های فرامقیاس (exscale) را در دستور کار خود قرار داده‌اند. ایالات متحده نیز در نظر دارد تا سال ۲۰۲۱ یک ابرکامپیوتر فرامقیاس را تولید کند. گزارشی که از سوی Top500 و به نقل از رسانه‌های چینی منتشر شده است، اعلام می‌دارد، بخش عمده‌ای از انرژی این ابرکامپیوتر به جای آن‌که در ارتباط با رایانش محاسبات با عملکرد بالا (HPC) مصرف شود در ارتباط با مراکز داده‌ای صرف خواهد شد.

در چند سال اخیر، دولت چین سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در ارتباط با تحقیق و توسعه انجام داده است. گزارش‌های مالی منتشر شده نشان می‌دهند، بودجه‌ اختصاص یافته از سوی دولت چین در ارتباط با تحقیقات علمی در سال ۲۰۱۵ به رقم ۱۰.۱ میلیارد دلار رسیده است که در مقایسه با سال ۲۰۱۰ پنج برابر افزایش رشد داشته است. سیاست‌های دولت چین در ارتباط با تخصیص بودجه‌های کلان در بخش تحقیقات علمی باعث شد تا این کشور دولت ژاپن را در سال ۲۰۰۹ و اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۱۳ در این زمینه پشت سر بگذارد. اگر دولت چین همچنان به دنبال افزایش بودجه در بخش تحقیقات و توسعه باشد، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۰ اگر نگوییم بالاتر بلکه باید بگوییم هم‌طراز با ایالات متحده قرار خواهد گرفت.

به نظر می‌رسد در اختیار داشتن دستگاه‌های محاسباتی اگزا و به کارگیری آن‌ها به یک بازی بزرگ نزد صنایع مختلف تبدیل شده است. اولین کامپیوتر پتافلاپ در سال ۲۰۰۸ میلادی به دنیای فناوری قدم گذاشت. اما به نظر می‌رسد تنها ۱۲ سال بعد از این تاریخ ما ابرکامپیوتری را مشاهده خواهیم کرد که ۱۰۰۰ برابر قدرتمندتر از آن خواهد بود.

 

 

نظرات شما