بدن ما برای ادامه حیات و فعالیت خود نیازمند ویتامین، درشت مغذی و ریزمغذی‌ها است و استفاده متناسب و به اندازه از همه مواد غذایی برای تأمین این مواد ضروری است.‌

برخی افراد برای اینکه در کوتاه مدت وزن زیادی کم کنند به رژیم‌های غذایی نامتعادل روی می‌آورند، گاهی افراد رژیم‌های تک خوری را پیش می‌گیرند و فقط از یک نوع ماده غذایی استفاده می‌کنند و برخی از گروه‌های اصلی از جمله نان، برنج و یا حتی گوشت را از غذای روزانه خود کنار می‌گذارند.‌

به عنوان مثال همان‌طور که چربی زیاد نیز منجر به ظهور عوارضی چون: بیماری قلبی و سرطان و دیابت و افزایش وزن می‌شود چربی بسیار کم نیز عوارضی را به همراه دارد.

در اینجا ۶ نمونه از خطراتی که به همراه محدودیت شدید چربی رژیم غذایی ایجاد می‌گردند را بیان می‌داریم:

جذب ضعیف ویتامین‌ها

مصرف رژیم‌های غذایی بسیار کم‌چرب می‌تواند در جذب ویتامین‌های محلول در چربی (ویتامین‌های A,D,E,K) اختلال ایجاد کند. چرا که این ویتامین‌ها محلول در چربی هستند و بدنتان برای استفاده کردن از این ویتامین‌ها به چربی رژیم غذایی نیاز دارد.
این ویتامین‌ها اغلب در کبد و بافت چربی ذخیره می‌گردند و در بسیاری از عملکردهای بدن از جمله: رشد، ایمنی، ترمیم سلول و انعقاد خون اهمیت دارند.

اگر شما چربی کافی برای تأمین این ویتامین‌ها برای بدنتان را مصرف نکنید ویتامین‌ها بدون جذب شدن از بدنتان دفع می‌شوند و ممکن است در خطر کمبود ویتامین قرار بگیرید.

افسردگی

یک رژیم غذای بسیار کم‌چرب (به ویژه دارای کمبود اسیدهای چرب ضروری‌ای که بدنتان تن‌ها از طریق رژیم غذایی می‌تواند آن‌ها را دریافت کند) ممکن است به سیستم اعصاب و روان شما آسیب بزند.

هر دوی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ در بهبود روحیه و خلق و خو نقش دارند. این مواد غذایی در تولید هورمون‌ها و مواد شیمیایی مغزی مؤثر هستند و برخی مطالعات جدید نشان می‌دهند که دریافت کم و غیرطبیعی اسیدهای چرب با علائم افسردگی مرتبط می‌باشند.

مطالعات نشان می‌دهند که اسیدهای چرب در پوشش اعصاب به کار می‌آیند و به ارتباط بهتر سلول‌های عصبی با یکدیگر کمک می‌نمایند و افرادی که کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ را دارند ممکن است از اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات غذایی و عدم تمرکز ذهنی رنج ببرند.

افزایش خطر سرطان

سرطان‌های کولون، پستان و پروستات همگی با دریافت ناکافی اسیدهای چرب ضروری مرتبط‌اند. تحقیقات نشان داده‌اند که دریافت بالای امگا ۳ تومور پروستات و رشد سلول‌های سرطانی را کند می‌نماید.

اگر در رژیم غذایی‌تان از لحاظ چربی‌های سالم کمبودهایی وجود دارد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را در شما افزایش دهد.

کلسترول بالا و بیماری قلبی

رژیم‌های کم‌چرب همچنین در کاهش سطوح کلسترول و بیماری‌های قلبی نقش دارند.

اگر رژیم غذایی‌تان بسیار کم‌چرب باشد سطوح کلسترول HDL بدنتان (کلسترول خوب) کاهش می‌یابد و این موضوع مشکل‌ساز است چرا که برای پیشگیری و محافظت در برابر بیماری‌های قلبی به HDL نیاز دارید و HDL کلسترول بد (LDL) را از جریان خونتان جمع می‌کند و به کبدتان منتقل می‌کند.

پژوهش‌ها نشان داده که اگر کسی برای طولانی مدت از رژیم غذایی حاوی پروتئین زیاد و کربوهیدرات کم پیروی کند، ریسک ابتلا به پوکی استخوان در او بالا خواهد رفت

وقتی نسبت HDL نامتعادل باشد خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در شما افزایش می‌یابند. اسیدهای چرب ضروری به ویژه امگا ۳ می‌توانند مقادیر HDL را افزایش دهند و سطوح کلسترول بدن را بهبود بخشند و بدن را در برابر بیماری‌های قلبی محافظت کنند.

عدم تعادل بین درشت مغذی‌ها (به ویژه کربوهیدرات‌ها)

اگر شما چربی کافی نمی‌خورید احتمال بیشتری وجود دارد که در جبران آن مقادیر بیشتر از درشت مغذی‌های دیگری با نام‌های کربوهیدرات و پروتئین مصرف کنید. این امر تعادل کلی رژیم غذایی‌تان را متأثر می‌کند و می‌تواند منجر به ظهور عوارضی در سلامتتان گردد.

یک رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات به‌ویژه کربوهیدرات‌های ساده می‌تواند اشتها و چاقی شکمی را تقویت کند و شانس توسعه دیابت نوع دو را در شما افزایش دهد.
رژیم پرپروتئین بار اضافی‌ای را به کلیه و کبد شما تحمیل می‌کند و همچنین می‌تواند منجر به استئوپروز شود.

همچنین این نوع تغذیه می‌تواند منجر به کمبودهای غذایی گردد.

راهکار اصلی برای اطمینان از تغذیه مطلوب و پیشگیری از بیماری‌ها رعایت اعتدال بین تمام ۳ گروه درشت مغذی (چربی، کربوهیدرات، پروتئین) می‌باشد.

نظرات شما