
نستله، (به فرانسوی: Nestlé) شرکت صنایع غذایی سوئیسی و چندملیتی است، که بهعنوان بزرگترین تولیدکننده مواد غذایی و آشامیدنی جهان شناخته میشود.
نستله، (به فرانسوی: Nestlé) شرکت صنایع غذایی سوئیسی و چندملیتی است، که بهعنوان بزرگترین تولیدکننده مواد غذایی و آشامیدنی جهان شناخته میشود.
این شرکت در سال ۱۸۶۶ توسط هنری نستله تأسیس شد و در حال حاضر دارای ۴۴۷ کارخانه در ۱۹۴ کشور جهان میباشد و شمار کارکنان آن بالغ بر ۳۳۳ هزار نفر میباشد. از برندها و نامهای تجاری این شرکت میتوان به: نسکوئیک، نسکافه، کیت کت، اسمارتیز و مگی اشاره نمود.
بخشی از سهام شرکت نستله در بازار بورس سیکس سوئیس و بورس یورونکست معامله میشود. در سال ۲۰۱۱ شرکت نستله در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰ رده نخست از سودآورترین شرکت جهان را به خود اختصاص داد. این شرکت همچنین با ارزش بازار ۲۳۳ میلیارد دلار در فهرست فایننشل تایمز جهانی ۵۰۰ در رتبه ۹ قرار گرفت.
تاریخچه
در سال ۱۸۶۶ داروسازی به نام هنری نستله در شهر وو وه، سوئیس، با استفاده از ترکیبات مختلف شیر گاو، آرد و شکر، غذای جایگزینی را برای نوزادانی که از شیر مادر محروم بودند، فراهم کرد. او تولید این محصول جدید را با نام «لاکتوز فارینا نستله» در سال ۱۸۶۶ شروع کرد.
از سوی دیگر، یک سال بعد، در ۱۸۶۷ دو برادر آمریکایی بنامهای چارلز و جورج پیج، که بعنوان سفیرهای ایالات متحده آمریکا در سوئیس فعالیت میکردند، اقدام به راهاندازی شرکت آنگلو-سوئیس کاندنس میلک در شهر شم، سوئیس نمودند.
هنری نستله در سال ۱۸۷۵ بازنشسته شد و از مدیریت شرکت کنار رفت و سهامش در شرکت را نیز واگذار کرد. شرکت نستله تحت مدیریت جدید، در سال ۱۸۷۷ شروع به مشارکت با شرکت آنگلو-سوئیس کاندنس میلک نمود.
سرانجام در سال ۱۹۰۵ دو شرکت نستله و آنگلو-سوئیس کاندنس میلک با هم ادغام شدند و شرکت جدید تحت نام نستله فعالیتش را آغاز نمود. در سال ۱۹۴۷ نستله با شرکت الیمنتانا ادغام گردید و نام آن به نستله الیمنتانا تغییر پیدا کرد. این ادغام در واقع در جهت بدست آوردن شرکت مگی انجام شد، زیرا کمپانی الیمنتانا مالک برند مگی بود.
از دهه ۱۹۵۰ به بعد، شرکت نستله زنجیرهای از ادغامها را با شرکتهای مختلف آغاز نمود، که این فرایند، در طول چندین دهه نستله را به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مواد غذایی در جهان تبدیل نمود.
نستله در سال ۱۹۵۰ کراس اند بلکول را خریداری کرد، در ۱۹۶۳ فینداس، در ۱۹۷۱ لیبیز و در ۱۹۷۳ استوفرز را تصاحب و در خود ادغام نمود.
شرکت نستله در سال ۱۹۷۴ اقدام به خریداری سهام در شرکت لوازم آرایشی لورئال کرد. این شرکت برای دومین بار، در سال ۱۹۷۷ سهام شرکتی خارج از صنایع غذایی را خرید که آلکون نام داشت.
این شرکت در سال ۱۹۷۷ بار دیگر به نستله تغییر نام داد. در سال ۱۹۸۴ شرکت مواد غذایی آمریکایی کارنیشن را تصاحب کرد. در ۱۹۸۸ نیز شرکت شکلاتسازی بریتانیایی راونتری مکینتاش را خریداری نمود.
از اواسط دهه ۱۹۹۰ بار دیگر روند خریداری و ادغام شرکتهای موادغذایی توسط نستله شدت گرفت! در ۱۹۹۷ سن پلگرینو، در ۱۹۹۸ اسپیلر پتفود و در سال ۲۰۰۲ نیز رالستون پورینا به نستله پیوست شدند.
در سال ۲۰۰۲ این شرکت دو خرید بزرگ دیگر را نیز رقم زد. نخست در ماه ژوئن شرکت دریرز را خریداری کرد و بخش تولید بستنی خود را با آن ادغام نمود. سپس در ماه اوت شرکت چیف آمریکا را با ارزش ۲٫۹ میلیارد دلار خریداری کرد.
از آخرین خریدهای شرکت نستله میتوان به شرکت جنی کری اشاره نمود که در دسامبر ۲۰۰۵ با ۶۰۰ میلیون دلار، تصاحب کرد، درٰ ژانویه ۲۰۰۶ نیز شرکت یونانی دلتا آیس کریم را با ۲۴۰ میلیون یورو، از آن خود کرد.
نستله در نوامبر ۲۰۰۶ بخش مکملهای دارویی شرکت نوارتیس را با قیمت ۲٫۵ میلیارد دلار بدست آورد. در آوریل ۲۰۰۷ شرکت آمریکایی تولیدکننده غذای کودکان را با ارزش ۵٫۵ میلیارد دلار تصاحب کرد. در ۴ ژانویه ۲۰۰۹ نستله کلیه سهامش در شرکت آلکون را با ارزش ۳۹٫۳ میلیارد دلار به نوارتیس واگذار کرد.
در ماه مارس ۲۰۱۰ این شرکت اقدام به خریداری بخش پیتزاهای آماده شرکت کرفت فودز به قیمت ۳٫۷ میلیارد دلار نمود.
شرکت نستله هماکنون مالک بیش از ۸٫۰۰۰ برند در بخشهای مختلف صنایع غذایی میباشد.
گویش
امروزه در زبان انگلیسی این واژه به صورت en:Wikipedia:IPA for English nɛsleɪ تلفظ میشود. به هر حال تلفظ اصلی آن en:Wikipedia:IPA for English ˈnɛsəl بود همانطور که تلفظ فعل nestle در زبان انگلیسی است. درابتدای امر این تلفظ رایج بود ولی تلفظهایی که در تبلیغات آن انجام میشد باعث شد که این تلفظ به تلفظ زبان اصلی خود، فرانسوی شبیه شود. تلفظ قدیمی امروزه هنوز هم در بعضی نقاط استفاده میشود.
محصولات و فراوردهها
نستله محصولات زیادی دارد از جمله قهوه (نسکافه)، آب، شربتهای دیگر، غذای بچه، بستنی، ادویه جات، غذاهای فریز شده و یخچالی، شیرینی جات و غذای حیوانات.