
جوز هندی معرب گوچ هندوک پارسی یا جوز بویا نوعی ادویه است. جوز هندی دانه سخت و خوشبوی درخت جوز بویا است که آن را آرد میکنند و مصرف آن به عنوان ادویه، به صورت خشک شده در مناطق گرمسیری رواج بسیاری دارد.
ابتدا به معرفی جوز هندی میپردازیم و در ادامه به بحث پیرامون خواص جوز هندی خواهیم پرداخت. جوز هندی معرب گوچ هندوک پارسی یا جوز بویا نوعی ادویه است. جوز هندی دانه سخت و خوشبوی درخت جوز بویا است که آن را آرد میکنند و مصرف آن به عنوان ادویه، به صورت خشک شده در مناطق گرمسیری رواج بسیاری دارد.
آنچه جوز هندی را به یکی از طعمدهندهها و ادویههای پرمصرف در غذا – بهخصوص در مناطق گرمسیری – تبدیل کرده است، عطر و بوی تند و مطبوع آن است. جوز هندی دانهای است که توسط درخت میریستیکا فراگرانس تولید میشود و با وجود کوچک بودن اندازه آن، خواص با ارزشی را در خود دارد.
از ترکیبات مفید موجود در جوز هندی میتوان به پتاسیم، آهن، منگنز، تیامین، فولات، منیزیم، مس و ویتامینهایی چون B1 و B6 اشاره کرد. همچنین خواص جوز هندی عبارتند از: ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد نفخ، محرک، ضد اسپاسم، روانگردان و برانگیزاننده میل جنسی.
خواص جوز هندی
وجود تمامی ویژگیهای بالا باعث شده تا این ادویه خواص زیادی را در خود داشته باشد. از جمله خواص جوز هندی به چند مورد اشاره میکنیم:
۱. غلبه بر اضطراب و افسردگی
شاید بپرسید جوز هندی چه ارتباطی با افسردگی و اضطراب دارد؟ پاسخ وجود ترکیبات میریستیسین و اِلِمیسین موجود در آن است که تا حدودی آرامشبخش و ضد اضطراب است و چون باعث ترشح سروتونین و دوپامین در مغز میشود در مبارزه با استرس هم تاثیرگذار است.
نتایج پژوهشهای انجام شده در سال ۲۰۱۲ حاکی از فعالیت شبه ضد افسردگی جوز هندی است که ممکن است به دلیل تعدیلگر بودن آن بر مونوآمینهای مرکزی باشد. برای رسیدن به این نتیجه، درست کردن و نوشیدن روزی دو بار از ترکیب کمی پودر جوز هندی با یک قاشق غذاخوری آب انگور فرنگی توصیه میشود.
البته به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد جوز هندی باعث ایجاد توهم میشود، پس سعی کنید از مصرف بیرویه آن اجتناب کنید.
۲. افزایش قدرت مغز
شاید برایتان جالب باشد که در روم باستان و تمدنهای یونانی از جوز هندی به عنوان نوعی داروی تقویت کنندهی مغز استفاده میشد.
وجود میریستیسین در جوز هندی به تحریک اعصاب مغز و تقویت حافظه منجر میشود که این امر باعث افزایش قدرت تمرکز است. از طرفی دیگر جوز هندی آنزیمهای عامل ابتلا به آلزایمر را مهار میکند. برای این منظور، روزی یک بار قبل از خواب کمی پودر جوز هندی را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و بنوشید.
۳. غلبه بر بیخوابی
جوز هندی سرشار از منیزیم است که میتواند از تنشهای عصبیتان بکاهد و سطح سروتونین را در بدن شما افزایش دهد که این خود باعث ایجاد حس آرامش میشود و جوز هندی را به خوابآوری طبیعی و مادهای موثر در رفع بیخوابی تبدیل میکند.
هر شب قبل این که به تخت خواب بروید یک فنجان شیر گرم که با کمی پودر جوز هندی ترکیب شده است را بنوشید. یا اینکه دو قطره از عصارهی جوز هندی را با دو قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید و قبل از خواب پیشانیتان را با آن ماساژ بدهید.
۴. تسکین درد مفاصل و عضلات
وجود میریستیسین، اِلِمیسین و اوژنول جوز هندی را برای تسکین درد مفاصل و عضلات مفید میسازد و خاصیت ضد التهابی به آن میدهد. ترکیب روغن جوز هندی با روغنی دیگر مانند روغن نارگیل یا زیتون و مالیدن آن روی ناحیه مورد نظر برای چند بار در طول روز، در تسکین درد آن ناحیه موثر است.
۵. درمان آکنه
آکنه رایج ترین مشکلی است که برای پوست پیش میآید. جوز هندی با طبیعت آنتی اکسیدانی که دارد در درمان جوش و آکنه موثر است، همچنین باعث محو شدن اسکار به جا مانده از آکنه میشود. روزی یک بار به مقدار یکسان از عسل خام و پودر جوز هندی با هم ترکیب کنید و آنرا به قسمت مورد نظر بمالید و تا ۲۰ دقیقه روی آن نگه داشته و سپس آبکشی کنید.
همچنین می توانید یک چهارم قاشق چایخوری پودر جوز هندی را با مقدار کافی شیر ترکیب کنید تا خمیری نرم و یکدست حاصل شود، سپس این خمیر را روی آکنه بمالید و بگذارید ۳۰ دقیقه باقی بماند و در انتها با آب ولرم بشویید.
۶. بهبود گوارش
جوز هندی برای برطرف کردن حالت تهوع، استفراغ، بدهضمی، نفخ، گاستریت و اسهال بسیار مفید است. برای کنترل علائم بیماری کرون نیز از جوز هندی میتوان استفاده کرد. افزایش ترشح آنزیمهای رودهای به سلامت هاضمه کمک چشمگیری میکند. ناگفته نماند که روغن جوز هندی دارای اثر ضد نفخ است.
وقتی مشکلی در گوارشتان دارید کافی است کمی جوز هندی به غذاهای آبکی مانند سوپ اضافه کنید و میل کنید.
۷. پیشگیری از پوسیدگی و کرم خوردگی دندان
ضد باکتریایی بودن جوز هندی به نابود کردن باکتریهای مضر ختم میشود و شما را در پیشگیری از پوسیدگی دندان یاری میکند. جوز هندی برای جلوگیری و درمان بوی بد دهان نیز موثر است زیرا بوی بد دهان معمولا از گسترش باکتری در دهان ناشی میشود.
کمی جوز هندی را آسیاب کرده و با کمی عصارهی آویشن مخلوط کنید و چند بار در هفته، دندانهای خود را با آن مسواک بزنید. همچنین میتوانید چند قطره روغن جوز هندی را در یک لیوان آب ولرم ترکیب کنید و مانند دهانشویه از آن استفاده کنید، این کار به درمان بوی بد دهان کمک میکند.
۸. تقویت سیستم ایمنی
جوز هندی سرشار از پتاسیم، کلسیم، آهن و منگنز است که نقشی کلیدی در بهبود سیستم ایمنی دارند. مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، نشان داد عصارهی اتانول و استون گرفته شده از جوز هندی، در برابر گونههای باکتریایی گرَم مثبت ِ باسیلوس ساب تیلیس و استافیلوکوکوس، فعالیت ضدباکتریایی از خود نشان میدهند.
کافی است کمی جوز هندی به شیر یا چای یا سوپتان اضافه کنید تا سیستم ایمنیتان را بهبود ببخشید. انجام این کار روزی یک بار میتواند در رسیدن به نتیجه مورد نظر یاریتان کند.
۹. کمک به سم زدایی بدن
کمک به کبد در سم زادیی اهمیت بالایی در حفظ سلامت عمومی بدن دارد. جوز هندی با کمک به عملکرد کبد این کار را برایتان انجام میدهد. جوز هندی میتواند کبد و کلیهها را از سموم پاکسازی کند و عملکردشان را بهبود ببخشد.
آنتی اکسیدانی بودن جوز هندی به فعالسازی آنزیمهای کبدی که مسئولیت دفع ترکیبات سمی را به دوش میکشند، کمک میکند. همچنین شایان توجه است که وجود منیزیم در جوز هندی به دفع فلزات سمی از بدن کمک میکند.
✅چند نکته برای بهره بیشتر از خواص جوز هندی
- زیاده روی در استفاده از جوز هندی میتواند تاثیر منفی و تا حدی سمی داشته باشد. سعی کنید بیشتر از یک دوم قاشق چایخوری از جوز هندی را استفاده نکنید.
- از عوارض استفاده زیاد از حد جوز هندی میتوان به پریشان حالی، توهم، مسمومیت، حالت تهوع شدید، استفراغ، اسهال، تپش قلب، سرگیجه و خشکی دهان اشاره کرد.
- برای نگهداری جوز هندی از یک ظرف دربسته که هوا به آن نفوذ نکند استفاده کنید.
- محل نگهداری جوز هندی باید به دور از رطوبت و گرما و تابش مستقیم خورشید باشد. با رعایت این دو نکته آخر طعم، مزه، بو و خواص جوز هندی حفظ میشود.