
ماده ی سمی آکریلامید (ACRYLAMIDE) ، موجود درسیب زمینی سرخ کرده و چیپس منجر به مرگ می شود. آکریلامید با تضعیف سیستم ایمنی بدن، ابتلا به بیماری های عفونی و سرطان را افزایش می دهد.
امروزه سیب زمینی سرخ شده و فست فود طرفداران زیادی پیدا کرده است. اگر از ریزش مو رنج میبرید بهتر است از خوردن سیب زمینی سرخ شده پرهیز کنید. این خوراکی پرطرفدار باعث تضعیف پیاز مو و بروز طاسی و کچلی می شود.پژوهشگران ژاپنی هشدار دادند که مصرف زیاد سیب زمینی سرخ کرده باعث طاسی خواهد شد. در ادامه با ضررهای سیب زمینی سرخ شده بیشتر آشنا می شوید .
به نقل از reuters پژوهشگران ژاپنی هشدار دادند که مصرف زیاد سیب زمینی سرخ کرده باعث ریزش مو و کچلی خواهد شد.
در آزمایشات انجام شده بر روی موشهای آزمایشگاهای ترکیب سیب زمینی با ۹۹ درصد از روغن های موجود باعث تضعیف پیاز مو می شود.در حالت عادی با ریزش هر تار مو موی جدیدی رشد می کند اما این ترکیب باعث کند شدن رویش مو میشود و در نتیجه شخص دچار ریزش مو می شود؛ همچنین این ترکیب باعث اختلال در هورمونها و ایجاد بیماری دیابت میشود که نقش مهمی در ریزش مو دارد.
شما چیپس زیاد می خورید؟ مصرف روزانه سیب زمینی سرخ شده شما بالا است؟ پس دقت کنید! زیرا سیب زمینی سرخ شده و چیپس سالانه قربانی های زیادی میگیرند! دانشمندان موفق به کشف ماده بسیار سمی به نام”آکریلامید” شده اند که به خصوص در سیب زمینی سرخ کرده و چیپس به وفور یافت می شود.
سازمان خواربار جهانی و سازمان جهانی بهداشت اعلام کردند : غـذاهـایـی مانند چیپس های سیب زمینی، قهوه و محصـولات غلهای مانند نان و بیسکویت که در حـرارت بسیار بالا تولید می شوند، ممکناسـت حـاوی ترکیبی سرطان زا به نام آکریلامید باشند.
۳۵ کارشنـاس از ۱۲ کشور که این گـزارش را تهیـه کردهاند اعلام کردند :
غذاهایی که مـیـزان کربوهیدرات آنهـا بالا و پروتئین آنها کـم است در صورت تهیه در دمای بالاتر از ۱۲۰ درجـه، در آنهـا آکریلامید تـولیـد مـی شود. آکریلامید یک ماده اسیدی سرطان زا است که هنگام سرخ کردن مواد کربوهیدراتی (که دارای ترکیبات کربن ، اکسیژن و هیدروژن هستند) ایجاد می شود، اما مقدار آن در چیپس سیب زمینی بیشتر است. هنگام سرخ کردن یک کیلوگرم چیپس سیب زمینی تا ۳۵۴۴ میکروگرم آکریلامید ایجاد می شود. اما هنگام آب پز کردن مواد غذایی ، این اسید سرطان زا تولید نمی شود.
طبق پژوهش های دانشمندان مختلف،آکریلامید در مقایسه با مواد سمی دیگر شناخته شده درگوشت گاو یا انواع بیماری های پوستی می تواند برای انسان ها تا صد برابر خطرناک تر باشد. آکریلامید زمانی خود را نمایان می کند که محصولات غذایی بر اثر حرارت و خشکی تغییر حالت دهند.
دکتر آمری نیا، متخصص تغذیه در مورد آکریلامید می گوید:
ماده ی سمی آکریلامید (ACRYLAMIDE) ، موجود درسیب زمینی سرخ کرده و چیپس منجر به مرگ می شود. آکریلامید با تضعیف سیستم ایمنی بدن، ابتلا به بیماری های عفونی و سرطان را افزایش می دهد.
عوارض عصبی این سم شامل اختلال در هوشیاری ، ضعف، تحریک پذیری و تغییرات رفتاری است.
اختلالات باروری همچون تغییر در رفتارهای جنسی، ناباروری و سقط ، تحریک و قرمزی پوست
و نیز قرمزی چشم ها و عفوت های چشمی از دیگر عوارض آکریلامید می باشد.
آکریلامید در مقایسه با سایر موادسمی شناخته شده در مواد غذایی می تواند صدها برابر خطرناک تر باشد. در صورت سرخ شدن مواد غذایی حاوی قند و آلبومین، سم آکریلامید تولید می شود.
کاهش آکریلامید در سیب زمینی سرخ کرده
بنابراین تا جایی که ممکن است از خوردن سیب زمینی سرخ کرده و چیپس پرهیز کنید.
اما اگر نتوانستید در برابر نخوردن این مواد غذایی مقاومت کنید،برای کاهش آکریلامید در سیب زمینی سرخ کرده و چیپس، این موارد را به خاطر بسپارید:
* سیب زمینی را هیچگاه در یخچال نگهداری نکنید.
* باید از سرخ کردن سیب زمینی های لک دار خودداری کنید و آن را در حرارت کم و مدت زمان کوتاه سرخ کنید.
* قبل از استفاده و طبخ سیب زمینی، آن را پوست کنده و لااقل به مدت یک ساعت در آب قرار دهید.
قرار دادن سیب زمینی در آب قبل از سرخ کردن ، قند موجود در سیب زمینی را جذب کرده و به این ترتیب امکان تشکیل آکریلامید کاهش می یابد.
* اگر سیب زمینی را در آب نگذاشتید،آن را قبل از سرخ کردن آب پز کنید.
سیب زمینی آب پز شده در هنگام سرخ کردن آکریلامید کمتری تولید می کند.
* استفاده از روغن جامد به جای روغن مایع، به دلیل جلوگیری از داغ شدن بیش از حد روغن و اکسیداسیون سریع آن، در کاهش تولید آکریلامید موثر است.
یک سری مواد غذایی مانندگوشت قرمز، ماهی، شیر، پنیر، ماکارونی، برنج، سبزیجات و انواع میوه ها آکریلامید ندارند و حتی درصورت سرخ شدن نیز آکریلامید تولید نمی کنند. برای همین سعی کنید که در برنامه ی غذایی روزانه ی خود بیشتر از اینگونه مواد غذایی استفاده کنید. کارشناسان توصیه می کـننـد بــا مصـرف میوه و سبزی در وعده های غذایی خود، ضـرر این ماده سرطان زا را تعدیل کنید.