در دو دهه اخیر، ابداع دستگاههایی برای درک و شناسایی نور و صدا در دستور کار پژوهشگران بوده و البته به توفیقات خوبی نیز نائل آمدهاند؛ با وجود تحقیقات فراوان در زمینه درک رایحه و بوهای مختلف، هنوز به نتایج نهایی دست نیافتهاند. اما گروهی از محققان موفق شدند دستگاهی بسازند تا در تشخیص رایحههای مختلف موفق عمل کند.
در نمایشگاه سیایاس امسال که به معرفی نوآوریهای مختلف اختصاص دارد، یک شرکت دانشبنیان از فناوری جدید خود با نام بینی اپتیکال نیئوز (NeOse) رونمایی کرد که میتوان آن را دقیقترین دستگاه تحلیل و شناسایی بو در دنیا نامید که به مجموعهای از حسگرهای شیمیایی و نیز سامانهای اپتیکی است.
برای استفاده از این دستگاه کافی است آن را به سمت بوی مورد نظر بگیریم. حسگرهای شیمیایی موجود در این گجت به بررسی مولکولهای آن رایحه و سپس به مقایسه ساختار شیمیایی این مولکولها با بانک داده خود که دربردارنده تعداد زیادی بوی از پیش شناسایی شده است میپردازند. این فرآیند ممکن است بین ۱۵ تا ۳۰ ثانیه طول بکشد و در صورت هماهنگی مشخصات بوی مورد نظر با یکی از بوهای موجود در بانک داده، جزئیات آن به اطلاع کاربر میرسد.
نیئوز قرار است در خرداد یا تیر سال آینده با قیمت بین ۱۰ تا ۱۵ هزار دلار (۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان) به بازار عرضه شود. از آنجا که این قیمت بسیار بالاست، نباید انتظار داشت کاربرد خانگی داشته باشد و احتمالا صنایع مختلفی نظیر تولیدکنندگان موادغذایی و نیز محصولات آرایشی یا بهداشتی نخستین مشتریان این فناوری خواهند بود. برای نمونه این شرکتها میتوانند رایحه مورد نظر را در بانک داده نیئوز ثبت کرده و سپس از آن برای بررسی میزان رایحه و در نتیجه کنترل کیفیت محصولات مختلف خود استفاده کنند.