احمد حسن زویل، شیمیدان مصری – امریکایی است که در سال ۱۹۹۹ جایزه نوبل شیمی را به خاطر تحقیقاتش در زمینه انتقال واکنشهای شیمیایی با استفاده از طیف نگاری در یک کوادریلیوم ثانیه از آن خود کرد.

وی میکروسکوپی را اختراع کرد که با تصویربرداری لیزری در زمانی برابر با یک فمتوثانیه، به پژوهشگر امکان می دهد که تمام جزئیات را در حین واکنش های شیمیایی مشاهده کند. وی استاد شیمی و فیزیک در انستیتو تحقیقاتی کالیفرنیا بود.
احمد حسن زویل در ۲۶ فوریه ۱۹۴۶ در شهر دمنهور در استان البحیره مصر به دنیا آمد. او در دانشکده علوم دانشگاه اسکندریه در رشته شیمی لیسانس گرفت و در رشته پرتوشناسی، فوق لیسانس و در لیزرشناسی، دکترا گرفت.
تحقیقات وی به شناسایی سریع بسیاری از بیماری ها کمک کرد.

وی همچنین تعداد زیادی مدال و نشان و جوایز بین المللی از جمله جایزه “ماکس بلانک” آلمان، جایزه بین المللی علوم “ملک فیصل”، جایزه “کارس” سوییس از دانشگاه زوریخ و جایزه “بنجامین فرانکلین” را به دست آورد.
دکتر احمد زویل، در انقلاب ۲۵ ژانویه که به سرنگونی حکومت حسنی مبارک منجر شد، به صورت فعال حضور داشت.

وی همچنین یکی از کمیته داوران بود که به همت جمعی از روشنفکران مصر برای مشارکت جوانان انقلابی در تصمیم های مربوط به بهبود اوضاع سیاسی کشور و براندازی سران فساد تشکیل شد.
این دانشمند مصری همچنین طرحی را برای تأسیس شهرک علم و فناوری “زویل”، به منظور اجرای پروژه ملی تحکیم و تثبیت مبانی علم جدید و توسعه مجموعه آموزشی در مصر بنیانگذاری کرد.

نظرات شما